Paradox Interactive på GAMEDAY-”Vi är sugna på att bygga det Sverige aldrig har haft”

Investeringsseminariet 23 maj på hotell Anglais, Stureplan som var fullsatt med 175 investerare och som avlutades med Gameday-seminariet. Följande företag presenterades Gold Town Games, Paradox Interactive och InvestHype.

Nedan följer sammanställning, intervju & eventfilm med Fredrik Wester, VD Paradox Interactive & Per Håkan Börjesson, VD Investment AB Spiltan, en av bolagen som medverkade 23 maj under investeringsseminariet på hotell Anglais, Stureplan.

”Vi är sugna på att bygga det Sverige aldrig har haft”

Fredrik Wester, vd för Paradox Interactive, om motivet bakom noteringen.

Fans och anställda bakom Paradox notering

Med historiska strategispel som kan pågå i evigheter, har bolaget fått en trogen skara fans. Främst är det välutbildade män över 25 år som intresserat sig för denna nisch. Paradox Interactive är ett spelbolag där expansioner till redan existerande spel blivit en betydande del av affärsidén.

 I 13 år har Fredrik Wester drivit spelbolaget med vinst. De ger ut titlar av typerna strategi, manager, simulations och rollspel med PC som plattform. Med en bakgrund från Handelshögskolan i Göteborg, började han år 2003 som affärsansvarig för datorspelsområdet på dåvarande Paradox Entertainment. Ett år senare tog Fredrik tillsammans med en annan person över företagets datorspelsdel, och omkring år 2010 köpte Investment AB Spiltan ut den andra ägaren.

Andra kvartalet i år innebär två spelreleaser för Paradox. Den nionde maj släpptes Stellaris med rymdtema, och i juni släpps den fjärde utgåvan av Hearts of Iron, ett spel baserat på andra världskriget.

Finansiell utveckling

Förra året omsatte bolaget 604 miljoner kronor, och hade ett resultat på 242 miljoner kronor före skatt, ett rekordår enligt Fredrik Wester. Då släpptes deras bäst säljande titel någonsin, Cities: Skylines, ett stadsbyggarspel. 40 procent av bolagets marknad finns i USA och Kanada, därför sätts alla priser i dollar. Deras snabbast växande marknad är Kina.

Paradox Interactive har fem miljoner registrerade kunder i sitt nätverk. De har en studio i Umeå och en i Stockholm. De har också flera studios i utlandet, bland annat i Los Angeles och Rio de Janeiro. 95 procent av företagets omsättning kommer in via digitala kanaler.

De som spelar är mestadels män över 25 år med god utbildning, en grupp som beskrivs som ganska kräsen. När det kommer till plattformar är omsättningen helt dominant på PC, med 97 procent av totalen förra året. Två procent för mobil och en procent för konsol, alltså Playstation och Xbox sammantaget. Det finns ett intresse hos företaget att bredda sig på nya plattformar, tre av deras spel fungerar för virtual reality idag.

Problemet med det är att de är bara tråkigare att spela i virtual reality än att spela dom på en vanlig PC, förklarar Fredrik Wester.

Framtidsplaner

Bolaget har valt att lista sig på First North i vår. Ingen nyemission blir aktuell utan främsta motivet bakom noteringen är ägarspridning. Trycket har varit stort internt från folk som vill köpa in sig i bolaget. Även fans har efterfrågat aktier.

– Vi är sugna på att bygga det Sverige aldrig har haft, det vill säga ett stabilt, starkt, svenskägt spelföretag som äger sina egna varumärken och som kan, tillsammans med andra, utveckla den här branschen och ta den framåt, säger Fredrik Wester till Financial Stockholm.

Planen är också att bolaget ska växa ytterligare, till exempel genom förvärv. I oktober förra året köpte Paradox upp White Wolf, ett av världens största rollspelsföretag under 90-talet.

Paradox Interactive är idag värderat till nästan 3,5 miljarder kronor.

Efter föreliggande ägarspridning, då 15,5 procent av aktierna säljs av, kommer Fredrik Wester äga 33,3 procent av bolaget och Spiltan kommer att ha 30,2 procent.

Den 27 maj gick Paradox ut med informationen att det kinesiska investmentbolaget Tencent Holdings Limited, som driver Kinas största plattform för onlinespel, köper upp 5 procent av Paradox Interactives utestående aktier.

Se intervjun med Fredrik Wester, VD Paradox Interactive

Se eventfilmen med Fredrik Wester, VD Paradox Interactive & Per Håkan Börjesson, VD Investment AB Spiltan