Följ med på en Wall Street VIP Tour till New York 9-14 november!

Följ med på en ”Wall Street VIP Tour” resa med Aktiespararna i Stockholm City (Sthlm Vasa) till New York. Som ett komplement till våra aktieseminarier arrangerar vi också en aktieresa till New York med Bengt Göransson, vår guide och föreläsare.

”The Big Apple” Staden som aldrig sover. Världens medelpunkt för underhållning och världens finanscentrum.

Välkommen till världsmetropolen New York! Tillsammans med den svenske journalisten och krönikören och New York-bon Bengt Göransson, kanske mest känd som utrikeskorrespondent för SVT och rapporterandes från Wall Street för Aktiespararna, utforskar vi Manhattan-stadens hjärta, med främst fokus på Wall Street men även Broadway, Fifth Avenue, och Time Square och ruffiga Harlem.

Följ med på en exklusiv och oförglömlig visning och kombinerad föreläsning runt Wall Street i New York. Få en i särklass spännande upplevelse där du får besöka undangömda pärlor från finansbranschens hjärta samt höra historierna kring dessa. Turen leds av Wall Street legenden Bengt Göransson som arbetat på i och runt New York Stock Exchange i över 20 år. Bengt har därmed mängder med historier att berätta samt de rätta kontakterna för att kunna ta oss till undangömda och betydelsefulla platser runt Wall Street. Genom sin erfarenhet och kontaktnät har Bengt unik information att berätta om framgång och undergång i finansbranschen.

ANMÄLAN HÄR!

Program

Dag 1, flyg till New York-torsdag 9 november.

Avresa från Arlanda till New York. På flygplatsen väntar en chartrad buss med välkomstguide på att ta oss in till vårt hotell, Courtyard by Marriott New York Downtown Manhattan/World Trade Center, beläget vid Wall Street. Gemensam välkomstmiddag på eller i närheten av Hotellet

Dag 2,  Wall Street med Bengt Göransson-fredag 10 november.

1662 gjorde holländaren Peter Minuit en ”skaplig” affär. Han köpte ön Man-a-hatt-ta av Algonkinindianerna för glaspärlor och andra varor till ett totalt värde av 24 dollar! Här på Manhattans södra udde, ”Downtown”, föddes New York. Hjärtat i stadens finansdistrikt, Wall Street.

Tema: ”De rikas New York” Wall Street, Börshuset, Ground Zero & företagsbesök.

Vi tar oss efter frukost gemensamt till Wall Street & The New York Stock Exchange, NYSE (New York börsen). Väl nere på Wall Street kommer vi träffa eminenta börshandlare ”på golvet”. Lunchen tar vi nere i det ”hemliga” bankvalvet mittemot börshuset.  Via ”Wall Street Bull” d.v.s. bronstjuren, besöker vi Hilton Hotell, 55.e våningen med utsikt över National September 11 Memorial & Museum (Ground Zero). En av besöken blir också Skanskas projekt, Oculus, den nya tunnelbanestationen vid Ground Zero. Vi hoppas också få möjlighet att besöka Bill Gates f.d. lägenhet med utsikten över Ground Zero. (Kan ej garanteras p.g.a. eventuellt oförutsedda events eller säkerhetsskäl den aktuella dagen)

På eftermiddagen gör vi ett studiebesök på ett börsbolag, antingen Facebook, Skanska eller både och. Vi avslutar dagen med middag nära hotellet.

Dag 3, guidad tur genom Manhattan-lördag 11 november.

Vi inleder morgonen med att besöka WTC Observatory, One World Observatory (tidigare känt som Freedom Tower). Du kommer att kunna njuta av den spektakulära utsikten av New York City. Det är den högsta byggnaden på det västra halvklotet och vem vill inte vara på ”top of the world”? Vi avslutar med lunch och på våning 101 hittar du alla matställen och det finns något för oss alla. Efter lunch tar vi oss ut med en sightseeingbåt från södra Manhattan, under Brooklyn Bridge, ut till Frihetsgudinnan och åter. Det blir säkert många fina bilder på Manhattans skyline, bron, båten och Frihetsgudinnan. Vi undviker besök i Frihetsgudinnan, då det kan innebära upp till 3-4 timmars kö. Därefter blir vi hämtade med buss och innan vi besöker FN-huset, så gör vi ett besök på en bra utsiktsplats t.ex. Top of the Rock med bättre utsikt än Empire State Building. Efter en god middag och paus på hotellet, så avslutar vi kvällen med en musikal, t.ex. Lion King.

Dag 4, egen tid-söndag 12 november.

Under vår vistelse ges vi förstås även gott om tid att uppleva New York på egen hand. Med metron tar man sig enkelt till Time Square och du lär dig snabbt gatusystemet-numrerade ”avenues” i nord-sydlig riktning, ”streets” från öst till väst. I New York finns en aldrig sinande utbud av kultur, nöjen, restauranger och affärer. Missa inte MoMa, en skattkammare för 1900-tals konst, och American Museum of Natural History. Bloomingdale´s, Macy´s, Barney´s New York, etc-shoppingen i ”The Big Apple” är oöverträffad! Säkert lockar ännu en Broadwayshow eller en föreställning på Metropolitan Opera House, ”Met”, en av världens mest prestigefyllda operahus.

Dag 5, tema: Kontraster ”De rika flyttar in i Harlem” Time Square, Nasdaq, Trump, NY Times med Bengt Göransson-måndag 13 november.

 

Bengt Göransson möter upp oss igen på hotellet runt kl. 8.00 för en snabb introduktion och genomgång av dagens program.

Med chartrad buss tar vi oss till Time Square. Vi kommer besöka Nasdaq, vilket vi kommer ha möjlighet att ringa in börsöppningen. (Kan ej garanteras p.g.a. eventuellt oförutsedda events eller säkerhetsskäl den aktuella dagen) Efter Nasdaq, tar Bengt oss till NY Times.

Därefter tar vi en lunch i närheten som Bengt Göransson rekommenderar.

Efter lunch fortsätter vi sen vidare till Trump Tower & Goldman Sachs Palatset.

Vidare färd upp till Harlem, vilket Bengt Göransson visar och berättar om kontrasterna ”från slum till miljardärsparadis”, där vi tar en drink på en lokal krog som den välkände svenske kocken Markus Samuelssons står bakom, Red Roster.

Vi avslutar kvällen med middag tillsammans med Bengt Göranssons på Harlem Smoke Jazz Club.

Dag 6, hemresa-tisdag 14 november.

Då vi planerar transfer från hotellet till flygplatsen först på eftermiddagen kan vi njuta av New York även denna dag. Kanske vill du se mer av någon annan stadsdel, t.ex. Brocklyn? Valet är fritt! Ombord på planet serveras vi middag och frukost. Under förmiddagen beräknas vi landa på Arlanda.

Om Bengt Göransson

Bengt Göransson född 1946 i Malmö, är en svensk kolumnist, författare och journalist som har bott och arbetat i USA i mer än 20 år. Han är sedan länge Wall Street-korrespondent fö Sveriges Television och Dagens Industri samt också ansvarig utgivare för Daily Swedish Newswire.

Biografi

Göransson började sin journalistkarriär som frilansare för Kvällsposten  och Sydsvenskan. Efter avslutade journaliststudier vid Göteborgs universitet blev han nyhetsankare för SVT från 1970 till 1973, SVT:s chefskorrespondent för Östeuropa mellan 1973 och 1980, SVT-korrespondent i Västtyskland 1980 till 1983, utrikeskommentator för SVT i Stockholm från 1983 till 1986, och journalist på ‘Master Communication Group’, Minneapolis, Minesota, från 1986 till 1990.

1978 belönades Bengt Göransson med Stora journalistpriset tillsammans med Lennart Hyland.

Böcker

Bengt Göransson har publicerat ett flertal böcker, som till exempel:

  • The Communist Pope (Foreign Policy Association)
  • Our Voice – Young Swedes About The Future (Liber)
  • Germany (Esselte)
  • USA (Esselte)
  • The New Information Society (Almqvist & Wiksell)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *